Säännöt

Voimassaolevat säännöt: 27.06.2022 08:42:36 


1§ NIMI JA KOTIPAIKKA

Romaniperheen tukiyksikkö Ry. 

Yhdistyksen kotipaikka on Salo. Toimialue valtakunnallinen.


2§ YHDISTYKSEN TARKOITUS JA TOIMINTA

Yhdistyksen tarkoitus on toimia valtakunnallisesti romanilasten,     

nuorten sekä -perheiden sekä eri viranomaistahojen kanssa.

Yhdistyksen kautta on mahdollista konsultoida sekä kouluttaa eri tahojen viranomaisia ja romaneita lastensuojelun sekä muita yhteiskunnallisesti tärkeitä asioita huomioon ottaen romanikulttuuriin  liittyvissä  haasteissa. 

Yhdistyksen yhtenä tarkoituksena on edistää lapsi- ja

- perhepalveluiden muutosohjelman (LAPE) toteumista ottaen huomioon romanilapset, -nuoret ja -perheet ja heidän erityishaasteensa.

Lisäksi yhdistys rakentaa vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön pyrkiviä kontakteja pääväestön ja romanien kesken paikallisella sekä valtakunnallisella  tasolla.


TARKOITUKSENSA TOTEUTTAMISEKSI YHDISTYS

-   konsultoi ja kouluttaa viranomaisia ja romaneja erilaisista yhteistyötilanteista selviytymiseksi ja molemminpuolisen kulttuurituntemuksen lisäämiseksi

-   tuottaa tiedotus- ja opetusmateriaalia romanikulttuurin erityispiirteiden tuntemiseksi

-   järjestää esitelmä-,     keskustelu-,    tiedotus- ja muita samantapaisia        tilaisuuksia.

-   tekee aloitteita,        esityksiä ja antaa lausuntoja

-    harjoittaa tiedotustoimintaa

-   järjestää lasten,    nuorten ja perheleirejä

-   tukee vanhemmuutta järjestämällä keskustelu ja koulutustilaisuuksia

-   hakea ja ottaa vastaan avustuksia

-   myydä palveluja eri tahoille


Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi ottaa vastaan lahjoituksia. Omistaa ja hallita toimintaansa varten tarpeellista kiinteää ja irtainta omaisuutta sekä toimeenpanna asianmukaisen luvan saatuaan arpajaisia ja rahankeräyksiä.


3§ JÄSENET

Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voivat liittyä henkilöt, jotka toimivat siten, että toiminta on esimerkillistä, oikeudenmukaista, laillista sekä romanien asiaa edistävää toimintaa. 

Uusien jäsenten hyväksymisen hakemuksella ja yhdistyksestä erottamisen tekee yhdistyksen hallitus.


Jäsenen liityttyä yhdistykseen hän sitoutuu noudattamaan kaikessa toiminnassaan yhdistyksen toimintaa sekä arvopohjaa siten, että yhdistyksen tarkoitus toteutuisi parhaalla mahdollisella tavalla.

Yhdistyksen hallituksella on oikeus erottaa jäsen, jonka toiminta on yhdistyksen toimintaperiaatteita vastaan sekä tuottaa haittaa yhdistyksen tarkoituksen toteutumista. Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai ilmoittamalla eroamisesta yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi.


 Yhdistys perii jäseniltään jäsenmaksun kerran vuodessa. Jäsenmaksun suuruudesta päätetään yhdistyksen vuosikokouksessa. Ennen ensimmäistä vuosikokousta yhdistyksen hallitus päättää jäsenmaksun suuruudesta.

Yhdistykseen on mahdollista liittyä myös kannatusjäseneksi. Kannatusjäseneksi voidaan hyväksyä myös oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa.


4§ HALLITUS

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa valitut puheenjohtaja ja kaksi - seitsemän (2-7) varsinaista jäsentä. Hallitukseen valitaan myös 1-2 varajäsentä.


Hallituksen kaikkien jäsenten toimikausi on kaksi vuotta. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan, sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt. Sihteeri ja rahastonhoitaja voivat olla hallitukseen kuulumattomia.


Hallitus kokoontuu puheenjohtajan, tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään kolme (3) hallituksen jäsentä sitä kirjallisesti vaatii.

Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä on gaikalla tai etäyhteyden kautta läsnä ja kokous on laillisesti 1kok0on kutsuttu.


Asiat ratkaistaan yksinkertaisella enemmistöllä. Äänten mennessä tasan puheenjohtajan kanta ratkaisee. Vaaleissa ratkaisee kuitenkin arpi3-.


5§ YHDISTYKSEN  NIMEN KIRJOITTAMINEN

Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja yhdessä, taikka hallituksen nimenkirjoittamiseen oikeuttama henkilö yhdessä puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan kanssa.


6§ TILIKAUSI JA TILINTARKASTUS

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajalle/tilintarkastajalle viimeistään kuukautta ennen sitä kokousta, jossa tilinpäätös vahvistetaan.

Toiminnantarkastaja/tilintarkastaja tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään kaksi viikkoa ennen kyseistä kokousta hallitukselle.


7§ YHDISTYKSEN KOKOUKSET

Yhdistys pitää vuosittain yhden varsinaisen yhdistyskokouksen. Yhdistyksen kevätkokous pidetään helmi-huhtikuussa hallituksen tarkemmin määrittämänä päivänä.


Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1.  Kokouksen avaus

2.  Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa, jotka voivat olla samat kuin pöytäkirjantarkastajat

3.  Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

4.  Hyväksytään kokouksen työjärjestys

5.  Esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja

.-...., toiminnantarkastajan/tilintarkastajan lausunto

6.  Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille

7.  Vahvistetaan toimintasuunnitelma sekä tulo- ja menoarvio

8.  Vahvistetaan varsinaisten jäsenten liittymis- ja jäsenmaksun suuruus sekä kannattajajäsenten liittymis- ja kannattajajäsenmaksun suuruus

9.  Valitaan hallitus 4 §:n mukaan, jos erovuoroisia

10.  Valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja varatoiminnantarkastajaa taikka yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja varatilintarkastajaa tarkastamaan kuluvan tilikauden tilejä

11.  Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat


Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen

kevät- tai syyskokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun ja sitä voidaan tarvittaessa valmistella.


Vuosikokouksessa äänioikeus on kaikilla jäsenillä, jotka ovat maksaneet kalenterivuoden jäsenmaksun viimeistään kolmen kuukauden sisällä sen erääntymisestä. Jokaisella jäsenellä on vuosikokouksessa yksi ääni käytettävänään. Kannattajajäsenellä on kokouksessa puheoikeus muttei äänestysoikeutta.


8§ PÄÄTÖKSENTEKOJÄRJESTYS YHDISTYKSEN KOKOUKSESSA

Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.


9§ YLIMÄÄRÄINEN YHDISTYKSEN KOKOUS

Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii.

Kokous on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.


10§ YHDISTYSKOKOUKSEN KOOLLE KUTSUMINEN

Kokouskutsu tulee olla esillä yhdistyksen nettisivuilla viimeistään kaksi viikkoa ennen kokousajankohtaa. Kokouskutsun välittämiseen voidaan käyttää lisäksi muuta sosiaalista mediaa.


11§ SÄÄNTÖJEN MUUTTAMINEN

Päätös sääntöjen muuttamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta.


12§ YHDISTYKSEN PURKAMINEN

Päätös yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava yhdistyksen purkamisesta.


Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla.